"Seks is leuk en als je het alleen doet met je man, onthoud je jezelf iets"

©rv
Frederique (53) is gelukkig getrouwd, maar zij is niet langer monogaam. Ze weet dat het voor velen raar klinkt maar voor haar is seks gewoon een menselijke behoefte, die ook naast het huwelijk bestaat. 

In 2004 was ik met mijn man op vakantie, toen onze avondrust verstoord werd door iemand die het gras aan het maaien was. De volgende ochtend wilde ik weten wie dat geweest kon zijn, en ik zag een tuinman aan het werk naast het zwembad waar ik mijn baantjes trok. Een leuke man van ergens in de dertig die bezig was met snoeien. Hij keek terug en toen ik druipend uit het bad kwam, begon hij een praatje en vroeg onomwonden of ik met hem mee wilde. Lachend verscheen ik even later aan het ontbijt en vertelde alles tegen mijn man: ‘Weet je wat hij vroeg?’ 

Mijn man reageerde tamelijk laconiek en vroeg wat mijn antwoord was geweest. ‘Natuurlijk niet, gek’, zei ik, ‘ik ga toch niet zomaar met een vreemde man mee.’ Mijn echtgenoot deed of hij mijn ongemak niet zag en vervolgde: ‘Wilde je niet of durfde je niet?’ Ik dacht even na en zei: ‘Ik durfde niet.’ ‘Dan moet je gaan’, zei mijn man, ‘kom maar, ik houd je tasje wel even vast.’ Een beetje giechelig en zenuwachtig als een jong meisje liep ik terug naar het zwembad, maar met iedere pas won ik aan zelfvertrouwen. 

De tuinman keek me blij verbaasd aan en voerde me naar een plek achter de kleedhokjes. Daar hebben we gezoend. De volgende dag ontmoette ik hem opnieuw, dit keer bij hem thuis en gingen we met elkaar naar bed.

“In de jaren erop ben ik hem blijven zien, zo eens in de paar maanden zochten we elkaar op, tot het een beetje doodbloedde. Ik was toen dit gebeurde al ruim twintig jaar getrouwd. Mijn man en ik waren al die jaren monogaam geweest, dat was nooit een discussie geweest, maar met de tuinman ontdekte ik hoe prettig het is om seks te hebben met een andere man, en eenmaal thuis bleef het niet bij de tuinman. Er volgde een kapper en een Nepalese student die ik ontmoet had in de sportschool en nog iemand. En telkens merkte ik weer hoe heerlijk seks is, hoe ik na een goede vrijpartij drie dagen op wolken liep. Seks is niet per se gewichtig, er valt van alles te lachen. Het is zo’n lichtvoetige en makkelijke manier om elkaar gelukkig te maken. Intiem is seks ook, maar daar hoeft niet meteen de wens aan te worden vastgeplakt om samen een heel leven te delen met een huishouden, kinderen, vakanties. Dat leven heb ik al, ik ben dol op mijn man, wil nooit meer een ander, maar dat staat daar los van. Met iemand een huishouden runnen, vraagt om heel andere kwaliteiten, bovendien.

“Waarom zijn we geilheid gaan verbinden met verliefdheid en verliefdheid met liefde en trouw? Ik houd hier geen pleidooi voor polyamorie of zo, dat klinkt meteen weer als een statement, maar seks is leuk, seks is lekker, een vorm van ontspanning, en als je het alleen doet met je man, onthoud je jezelf iets. Het is ook niet zo dat mijn man mij stimuleerde om daarna de pikante opwindende verhalen te kunnen horen. Na een afspraak met een andere man vraagt hij wel of ik het leuk heb gehad maar hij wil niet het naadje van de kous weten. Nee, het heeft te maken met elkaar iets gunnen. Dat klinkt raar in oren van anderen, daar ben ik inmiddels ook wel achter. Mijn vriendinnen en collega’s vertel ik nooit iets over mijn avonturen, die ook eigenlijk helemaal geen avonturen zijn, want dat klinkt weer zo alleen maar geil. Het zijn vriendschappen, contacten met mannen die ik waar dan ook ontmoet, die mij laten kennismaken met totaal andere werelden dan waar ik mij normaal in begeef. Die tuinman bijvoorbeeld: ik heb na die eerste keer geregeld in zijn kleine huisje in Genua gelogeerd, heb wat vrienden van hem leren kennen, zijn manier van leven van dichtbij meegemaakt.

Ik begrijp maar niet dat zo weinigen lijken in te zien dat seks gewoon een van de vele menselijke behoeften is, niets om mo­ra­lis­tisch of te­rug­hou­dend over te zijn

“Het gekke is dat iedereen lijkt te weten dat een goed huwelijk te maken heeft met elkaar gunnen wie je bent, respecteren dat de ander anders is dan jij. De meesten lijken zich er zelfs van bewust dat het huwelijkse leven alleen maar opknapt van zo’n bepaalde mate van vrijheid. Maar als het om seks gaat, om geilheid, dan geldt die vrijheid ineens niet meer. Want seks zou per definitie bandeloos zijn en alleen maar jaloezie en ellende veroorzaken, en een grote bedreiging zijn voor het huwelijk. Maar ik ben niet verliefd op die mannen, niet in de zin dat ik dag en nacht aan hen denk wanneer ik niet samen met hen ben. Ik houd wel op een bepaalde manier van hen. Vooral van de Nepalese student, hij was knap en intelligent. Toen hij terugging, ben ik wel een paar dagen erg verdrietig geweest, maar een bedreiging voor mijn huwelijk? De neiging hem achterna te reizen? Nee.

“Wie weet heeft het ook met karakter te maken en heb ik toevallig een karakter dat hier geschikt voor is. Ik kan enorm genieten, maar ik kan ook goed afstand nemen. Dat zijn twee eigenschappen die goed van pas komen bij het hebben van een minnaar. Voor mijn man en mij is het nooit een gespreksonderwerp, wij praten over ons werk, de kinderen, de manier waarop we onze keukenkastjes indelen, maar niet over die andere mannen. Had wel gekund, het is geen taboe, maar er valt gewoon niet veel over te zeggen.

“De reden waarom ik er nu over vertel, is dat ik maar niet begrijp dat zo weinigen lijken in te zien dat seks gewoon een van de vele menselijke behoeften is, niets om moralistisch of terughoudend over te zijn. Seks is in de eerste plaats gewoon plezier. Waarom zou je elkaar die ruimte niet geven? Zoals ik meega naar het zomerhuisje met mijn man, gunt hij mij mijn manier van relaxen. Hij laat ermee zien dat hij weet wie ik ben, van mij houdt en ziet wat mijn verlangen is. Meer is het niet. Echt.”

Cadeautje

Verras je familie of vrienden met hun eigen persoonlijke nieuwssite, gebaseerd op een selectie van hun favoriete onderwerpen.