'Van Tinder hoef je de ware niet te vinden'

Daten in tijden van Tinder

Datingapp Tinder beïnvloedt het liefdesleven van circa 1,5 miljoen Nederlanders. Onderzoeker Elisabeth Timmermans (27) legt uit waarom je er zelden de ware vindt.
©Carmen De Vos

Als de Vlaamse communicatiewetenschapper zich in 2015 vastbijt in online daten, kent de wereld vooral Grindr (2009) en Tinder (2012) - de eerste is een gratis datingapp voor homo's, de tweede een heterovariant. In een mum van tijd beoordelen zeeën aan singles elkaar op basis van een foto en summiere informatie: de afbeelding naar links vegen betekent 'geen interesse', naar rechts swipen geeft de ander het signaal 'interesse'. Van elkaar gecharmeerd? Dan kun je met elkaar in contact komen. ,,Een partner zoeken op internet, hoort er nu bij. Tinder heeft razendsnel het stigma eraf gekregen. Dat succes heeft iedereen verrast." Timmermans schreef er Liefde in tijden van Tinder over, dat vandaag verschijnt. Daarin houdt ze de datingapp tegen het licht. Hieronder reageert ze op zes stellingen.

Tinder kan onmogelijk over een algoritme beschikken dat een goede match voor je vindt

,,Dat geldt voor elke datingapp en datingwebsite. Theoretisch bestaat er geen algoritme dat chemie tussen mensen voorspelt. Tinder belooft dat ook niet. Mensen gooien vaak zelf hun glazen in: naarmate je langer online datet, groeit je checklist. Loog die verkoper tegen je en is het uit, dan wil je geen verkoper meer. Daardoor zet je mensen buitenspel die een goede partij voor je kunnen zijn."

De kans op seks is groter dan de kans dat je een lief vindt

,,We hebben onderzocht of Tinder een seksapp is, zoals wordt beweerd. Dat is niet zo. Toch halen we uit ons onderzoek dat meer mensen seks hebben dan dat ze een relatie vinden. Niet onlogisch, want gebruikers kiezen op basis van een foto, op uiterlijk dus, of ze een ander leuk vinden. Vind je iemand aantrekkelijk genoeg voor een afspraakje, dan zit je als vrijgezellen tegenover elkaar. Is het dan gek dat er meer van komt? Jongvolwassenen zijn eerst seksueel intiem voordat ze emotioneel intiem raken. Sommigen stellen binding uit, omdat ze geen zekerheid hebben over een baan of een huis. Bij seksuele nood kies je dan gemakkelijker voor vrijblijvende seks. Wat ook opvalt: wie succes heeft op Tinder vervalt vaker in kortstondige seksuele relaties."

Tinder wil liever dat je veel korte relaties hebt dan dat je de ware vindt en van de app verdwijnt

,,Ik ben vrij naïef aan het onderzoek begonnen. Ik stond er niet bij stil dat er commerciële belangen achter de app schuilgingen. De eigenaar van Tinder, Match Group, verdient aan je en wil juist niet dat je snel een partner vindt. Logisch als je erover nadenkt: waarom zou Tinder het leuk vinden dat ik de ware vind? Tinder verzamelt onze gegevens en zoekt manieren om eraan te verdienen. Het is een van de best verdienende apps, met meer inkomsten dan Candy Crush Saga, YouTube en Netflix. Als je een geliefde zoekt, denk ik dat je beter een datingwebsite kunt bezoeken waarvoor je moet betalen. Dan weet je zeker dat de andere gebruikers bereid zijn te investeren."

Hoe langer je actief bent op Tinder, hoe groter de kans dat je profielen zonder foto's te zien krijgt. Tot je besluit te betalen of de app verlaat en het na een tijdje opnieuw probeert.

,,Wij hebben dat getest en dit is er uitgekomen. Natuurlijk wil het moederbedrijf er niets over zeggen. Ik heb het idee dat Tinder graag mysterieus blijft."

Stellen die elkaar online ontmoeten hebben evenveel (zelfs meer) kans op een goede relatie als andere koppels

,,Klopt. Hoe meer datingervaring je hebt, hoe beter je weet wat je wilt en hoe beter je kiest. Ik vond het ook positief om te horen dat geen enkel Tinder-koppel negatieve reacties heeft gekregen uit zijn omgeving. Mensen vinden het niet moeilijk meer toe te geven dat ze elkaar online hebben leren kennen. Er wordt niet om gelogen. Alleengaande moeders moeten hun kinderen nog wel uitleggen waarom zij het verbieden online met vreemden te praten, terwijl zijzelf op die manier aan een relatie zijn gekomen."

Liefde in tijden van Tinder is nog altijd liefde

,,Daar geloof ik in. Ik ken veel mensen die hun partner via Tinder of andere online-datingsites hebben gevonden: een derde van mijn vriendenkring. Die liefde is niet anders of slechter. Zij zien de datingapp als een gemeenschappelijke vriend die hen aan elkaar heeft voorgesteld. Ja, ik ken mijn vriend ook via Tinder, toevallig. Ik vond dat ik als onderzoeker moest weten hoe het werkte. Zo is het gekomen."