"Vrije liefde? Even nadenken toch. En niet alleen over wie na afloop de cava-glazen afwast"

TV-fenomeen Katja Schuurman over 'seks met z'n zevenen in de jacuzzi'

"Even kijken. Hoeveel hadden we er laatst in de jacuzzi? Zeven?" James Cooke stuiterde bijna tegen het plafond van zijn kajuit, toen het lekker vranke tv-fenomeen Katja Schuurman (44) nu eens échte bedgeheimen vertelde op zijn matras in 'Gert Late Night'. Prikkelend idee voor velen, de vrije liefde, maar toch ook even nádenken vooraf, adviseert seksuoloog Wim Slabbinck. "En niet alleen over wie na afloop al die cava-glazen gaat afwassen."
Katja Schuurman is één brok energie en levenslust. "Ik jaag in alles geluk en genot na", zegt ze. "Op een oppervlakkige manier, wellicht - met eten, drinken, lachen, vrijen." ©ANP

Katja Schuurman, zegt u? Actrice, zangeres, gigantisch tv-fenomeen, grote ster op het Nederlandse RTL, met een eindeloos glamoureus cv. Gelanceerd middels de eeuwige soap 'Goede Tijden, Slechte Tijden' en als veejay op MTV, maar het grote publiek kent haar van films als 'Costa!' waarin ook onze Kürt Rogiers met zijn krullen mocht schudden. Binnenkort is ze hopelijk mooi én schrander als kandidaat in 'De Slimste Mens' en later dit najaar vecht ze in 'De Battle', waarin James Cooke - hij weer - en Gert Verhulst het opnemen tegen Nederlandse collega's. Zij dus.

Bij ons raakte de actrice onder meer bekend dankzij 'Costa', de film en de serie waarin ook Kürt Rogiers (2de van links) met zijn krullen mocht schudden. ©VTM

Maar kijk, nog voor dat drukke najaar begint, beneemt Katja Schuurman deze week al de adem van nogal wat mannen en mogelijk ook vrouwen met haar franc parler over de vrije liefde die zij en haar man soms plegen te beleven.

"We zijn sowieso altijd met z'n tweeën", zei Katja aan de oooh's en allee's uitroepende James. "Maar soms denken we: daar is óók wel een leuk iemand. Dan kan er van alles ontstaan." Het gaat ook niet altijd om vrouwen. "Nee, allebei."

En op de finale vraag met hoeveel tegelijk was het antwoord dus: zeven. Het geluksgetal. Is dat zo ráár, dan? Katja: "Hoeveel mensen gaan er niet uit elkaar? Meestal omdat iemand vreemdgaat, of omdat de spanning er niet meer is. Er gebeurt heel veel stiekem, en ik vind stiekem veel erger dan open."

Voilà. Bommetje.

Een extra lichtje

Katja zoekt spanning, zo blijkt. "Mijn lust tot leven is enorm, ik bruis van positieve energie", zei ze onlangs in het psychologiemagazine 'Jan'. "Ik jaag in alles geluk en genot na, op een oppervlakkige manier, wellicht - met eten, drinken, lachen, vrijen." Maar - zo bleek ook uit dat mooie, lange interview - dat betekent niet dat haar levensverhaal "alleen maar happy- go-lucky" is. "Ik heb crisismomenten gekend. Dat ik vrij letterlijk geen lucht meer had. Ik besta bij uitersten. Maar het belangrijkste is: ik lééf."

Haar huwelijk met Thijs Römer, Nederlands acteur, producent, en scenarioschrijver met wie ze dochter Sammie (7) heeft, strandde in 2015. Katja is intussen getrouwd met chef-kok Freek van Noortwijk, "met wie het episch is". "Na jaren is er nog steeds zelden een dag dat wij geen seks hebben, en soms op een dag meerdere keren. En als we dan weer intiem zijn geweest... dan is het alsof het licht een beetje extra is aangegaan." Want: "Samensmelting is een groot verlangen van mij. Ik heb dat nu met Freek: dat je hem aankijkt en voelt dat je áchter zijn ogen kunt kijken. Ik wil hem helemaal doorgronden - ik wil hem proeven. Wij zeggen grappend: we zijn dezelfdes. Dat is heerlijk. Bij hem mag ook niks alleen maar 'normaal' zijn, dan is het gewoon een beetje saai. Dus hij doet superromantische dingen."

Getraind jaloers

Dat het gros van de mensen de vrije liefde zo superromantisch vindt, is niet heel waarschijnlijk. Seksuoloog Wim Slabbinck: "We schatten dat slechts zo'n 3,3 procent van de Vlamingen die in een relatie zijn, zich eraan waagt. Iets meer dan aan polyamorie, dat we op 0,7 procent rekenen en waar het niet alleen over seks gaat maar ook over relaties. De absolute opbrengst van seks 'mogen' hebben met iemand anders dan je partner is: het gevoel een grotere keuzevrijheid te hebben. Je hebt ook vrienden met wie je graag gezellig op café gaat en anderen met wie je gaat schaken."

Maar het is niet omdat we vranker spreken over seks, dat alles ook moét. Slabbinck: "Het alleen doen omdat je partner het wil, werkt niet. Dan riskeer je zelfs flinke deuken, mogelijk in het zelfbeeld. Wat in je hoofd spannend is, is het daarom in de praktijk nog niet. Anderzijds: als je nooit proeft, weet je niet hoe het smaakt. Wie in een relatie vooral veiligheid zoekt, zal zich allicht sneller bedreigd voelen in de vrije liefde. We zijn nu eenmaal hard getraind in jaloers zijn."

Dapper, hoor

Dus: heel belangrijk is goede afspraken te maken - over wat kan en wat niet, doen we het samen of niet? Slabbinck: "Naar een parenclub trekken en je er meteen in het gedruis storten zonder vooraf alles eens door te praten, is wellicht geen goed idee. Je kan er ook gewoon even gaan kijken. Of mensen uitnodigen thuis. En niet vergeten, heel praktisch: bescherming. Er zijn meer soa's bij mensen die weleens naar parenclubs gaan dan bij sekswerkers."

Erik Van Looy is wellicht nu al aan het zwoegen op een rijtje 'vrije liefde'-grappen voor 'De Slimste Mens' en de kans is groot dat Katja Schuurman er gul mee zal lachen. "Vrije liefde is iets wat doorgaans wérkt voor wie zoekt naar veel prikkels in het algemeen - en zo lijkt zij iemand te zijn. En toch: dapper hoor, haar jacuzzi-betoog. En dat ze niet snel van die zeven nog vijf mensen maakte. Maar het mooie is: ze doorbreekt hokjes, want hoe handig die ook zijn, het is toch hoe langer klaarder dat we daar niet allemaal in te vatten zijn."

Lees ook binnen HLN+ :

Ineke (34) wil net als Katja Schuurman een open relatie. Seksuoloog Wim Slabbinck geeft raad

Twee vrouwen getuigen over seks met een groot leeftijdsverschil: “Vóór Luiz was ik dertig jaar niet klaargekomen”

Anneleen (38) bedriegt haar man: “Telkens als ik thuis seks had, dacht ik enkel nog aan Olivier”