Bart De Wever trapt gaspedaal in

Vervroegde verkiezingen. N-VA deinst er niet voor terug, zo maakte voorzitter Bart De Wever duidelijk in een mediabombardement gisterenavond. Zet hij druk om het minderheidskabinet naar zijn hand te zetten of is het bittere ernst?

In een resem interviews, op tv en in de weekendkranten, gaat N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever voluit. Meermaals heeft hij het over de zwakheid van de huidige regering en de mogelijkheid van vervroegde verkiezingen. "In elk normaal land was de premier al naar de koning gegaan", zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Ook voormalig vicepremier Jan Jambon (N-VA) vreest een vervroegde stembusgang niet. "Als Michel II afwijkt van de afgesproken koers, gaat ze best zo snel mogelijk naar huis", zegt hij in een interview met deze krant.

Is dit een onderhandelingstactiek van De Wever en co. of is het eindspel ingezet? Premier Charles Michel (MR) zit dit weekend samen met Jambon en N-VA-fractieleider Peter De Roover om te kijken welke garanties hij kan krijgen om verder te kunnen met zijn minderheidskabinet. Hij heeft de gedoogsteun van de Vlaams-nationalisten nodig.

Allicht legt Michel hen een pakket maatregelen voor die de komende maanden nog worden uitgevoerd, gaande van de jobsdeal, over de begroting tot het regeringsbeleid op het vlak van migratie. Vooral dat laatste is cruciaal voor de N-VA. "Als de regering een ander beleid voert, dan moet men niets komen vragen", zei De Wever in De afspraak. "De premier moet nu naar mij komen."

Komende dinsdag staat er opnieuw een debat gepland in het federaal parlement. Tegen dan moet Michel duidelijk kunnen vertellen wat hij nog van plan is. Een vertrouwensstemming hangt nog altijd in de lucht.

"Ofwel vindt de premier nu snel een legitieme manier om met volle bevoegdheden door te gaan", besluit De Wever. "Ofwel gaan we naar een minderheidsregering zonder het vertrouwen van het parlement. Dan moet men mij eens uitleggen hoe we niet naar nieuwe verkiezingen gaan. Maar ik sta er nog altijd voor open een formule te vinden."

4