Lachen en ontroering om ongekende openheid in Sex Education

Britten en seksualiteit, dat is vaak een wat ongemakkelijke combinatie, maar in Netflixserie Sex Education wordt alles met een ongekende openheid behandeld. En jawel, daar mag om worden gelachen.
©Jon Hall/Netflix

Fijne slagzin in de publiciteitscampagne: 'Sex Education kijken met je ouders. Hoe awkward is dat?'

Nee, voor de nieuwe Netflixhitserie schuif je als tiener niet even gezellig aan bij je ouders op de bank. Andersom zal het ook lang zoeken zijn naar ouders die het niet wat ongemakkelijk vinden de serie samen met hun tienerkinderen te bekijken. Nergens gaapt zo'n diepe kloof tussen de generaties als wanneer het gaat om seks.

Wat weer niet wegneemt dat Sex Education, een Britse Netflixserie over het ontluikende seksleven van tieners, vermakelijk is voor beide partijen, jong en oud. Het idee dat hun ouders aan seks doen, is voor tieners niets minder dan weerzinwekkend.

Puber Otis Milburn, de hoofd­figuur in de achtdelige serie, heeft het extra zwaar: zijn alleenstaande moeder Jean doet niet alleen veel aan seks, ze is ook nog sekstherapeut.

Met een meisje naar bed? Het idee alleen al. Masturbatie dan? Hij durft zijn eigen penis niet eens aan te raken

The X-Files
De oudere kijkers zal de actrice die de moeder speelt mogelijk bekend voorkomen: Gillian Anderson, die in de jaren negentig FBI-agent Dana Scully speelde in de serie The X-Files. Al die jaren later is ze in Sex Education een geweldige Jean Milburn: op seksueel gebied zo vrijgevochten dat het irritant wordt, behoorlijk betweterig ook, maar in haar liefde voor zoon Otis wel degelijk sympathiek.

Gillian Anderson is in Sex Education een van de weinige bekende gezichten. Dat zit er in bij een serie die vooral door tieners wordt bevolkt. Maar ook al die onervaren acteurs spelen zo goed. Voorop Asa Butterfield als Otis Milburn.

Otis' moeder mag dan seksueel heel vrij zijn, zelf is hij op dat gebied zo geremd als maar kan. Met een meisje naar bed? Het idee alleen al. Masturbatie dan? Hij durft zijn eigen penis niet eens aan te raken.

Serie Sex education

Door Laurie Nunn
Met Asa Butterfield, Gillian Anderson
Te zien Netflix

Onzekerheden
Bij toeval ontdekt hij dat hij, ondanks al zijn eigen angsten en onzekerheden, wel heel goed is in het luisteren naar en adviseren van leeftijdgenoten met seksuele problemen.

Net als zijn moeder, ja. Met schoolgenote Maeve, een buitenbeentje bijgenaamd cock biter (lullenbijter), zet hij een illegale sex clinic op. Zij ronselt de klanten, hij geeft ze advies.

Het blijkt voor beiden een heel lucratief bijbaantje.

Streng christelijk
Britten en seksualiteit, dat is vaak een wat ongemakkelijke combinatie, maar in Sex Education wordt alles met een ongekende openheid behandeld. En jawel, daar mag om worden gelachen.

Maar zoals alle goede comedy ontroert Sex Education soms ook. Och jee, die arme Eric, de beste vriend van Otis. Dat hij openlijk gay is vormt op school niet echt een probleem, maar het duurt even voor zijn Afrikaanse en streng christelijke vader Erics seksuele geaardheid acccepteert.

Met school­ge­no­te Maeve, een bui­ten­been­tje bijgenaamd cock biter, zet hij een illegale sex clinic op

Verfrissend speelt Sex Education zich eens niet af in een stad, maar op het Britse platteland. Gefilmd werd - zonder dat het verder een rol speelt - in Wales. En dat ziet er zo mooi uit dat je er je vakantieplannen voor zou omgooien.

Ook de muziek is top in de serie. Punk, oude soul, indie, Afrikaans - in bijna elke scène klinkt wel wat leuks. Tip voor de muzieknerd die precies wil weten wat hij hoort: de site tunefind.com heeft, zoals bijna altijd bij series en films, het antwoord op al je vragen.