Leg uw pubers uit dat schaamhaar ook esthetisch kan zijn

De Seksrabbijn des Vaderlands

Deze week: er is niets mis met schaamhaar.
©nathan4847

'Je schrijft nooit meer over mij in de Seksrabbijn', zei de vriendin van de Seksrabbijn. 'Inspireer ik je niet meer?'

Het klonk treurig. Om de Seksrabbijn te blijven inspireren stuurt ze hem geregeld artikelen die te maken hebben met zijn vakgebied. Zo stuurde ze hem deze week een artikel in The New York Times over vrouwen en schaamhaar.

Uit dat artikel blijkt dat al te fanatiek verwijderen van schaamhaar in sommige gevallen infecties, ontstekingen en andere onaangenaamheden tot gevolg heeft. Ook blijken vrouwen vaak over te gaan tot verwijdering van haar omdat hun partner daarom vraagt. Er is geen verband tussen seksuele activiteit en het verwijderen van schaamhaar. Veel vrouwen laten haar bij de anus verwijderen zonder ooit anale seks te hebben.

Er is geen reden aan te nemen dat schaamhaar of het gebrek daaraan bijdragen aan het verspreiden van geslachtsziekten. Wel sterft zoals bekend de schaamluis uit, onder andere doordat steeds meer mensen geen schaamhaar hebben. Iedereen die dat onrechtvaardig vindt kan een kleine bijdrage leveren door schaamhaar niet meer te verwijderen.

Het dient nogmaals te worden benadrukt dat je je niet hoeft te scheren om seks te hebben

Het dient nogmaals te worden benadrukt dat je je niet hoeft te scheren om seks te hebben. Ongeschoren benen, ongeschoren oksels, zelfs een ongeschoren snor. Het maakt niets uit.

Toen hij nog op het Vossius zat, was de Seksrabbijn van plan een meisje te versieren met de woorden: 'Wat staat die snor je mooi in het maanlicht.' (Woorden overigens die hij ergens had gelezen.) Dat lukte niet, de moeder van dat meisje ontwikkelde wel een zwak voor hem.

Hebt u pubers in huis die om wat voor reden dan ook van hun haar af willen, altijd aanbieden het voor hen te knippen in plaats van ze onbegeleid naar een veel te dure waxsalon te laten gaan. Leg uit dat haar ook esthetisch kan zijn. Hoewel tegenwoordig kaalheid van beneden voor het toppunt van schoonheid doorgaat.

Huiswerk voor volgende week: bespreek eerst met uw gezin en later met vrienden en collega's de vraag: wat doen we met ons schaamhaar?

Bedenk ook dat elk haartje onze aandacht verdient. Kent u een collega die op de arm een moedervlek heeft waaruit een lange haar groeit? Vraag of u die haar met een loep mag bekijken. Intimiteit is niet alleen aan elkaar zitten.

Zoek liefhebbers van de schaamluis op. Dat zijn goede mensen.