Vlaams Belang Jongeren promoot kliklijn tegen linkse leerkrachten: “Zware intimidatie”

Wie vindt dat de leerkracht in de klas ‘linkse praat’ verkoopt, kan hem of haar melden bij Vlaams Belang Jongeren, en zelfs een filmpje opladen van de ‘feiten’. “Dat is toch wel een zware intimidatie van leerkrachten die het al moeilijk genoeg hebben”, zegt politicoloog Dave Sinardet. Ook VB-voorzitter Tom Van Grieken valt “linkse leerkrachten” aan. “In 2024 gaan we hen de rekening presenteren”. De uitspraak leidt tot heftige reacties.

Op de eerste dag van het nieuwe schooljaar gooit Vlaams Belang meteen de knuppel in het hoenderhok. Het begon met een filmpje op TikTok waarin voorzitter Tom Van Grieken vertelt dat hij als leerling een hekel had aan 1 september. “Dat werd nog in de hand gewerkt door linkse leerkrachten en proffen die hun multiculturele onzin te pas en te onpas in hun lessen proberen te verwerken. Toch hoop ik dat jullie de moed vinden om er het beste van te maken. In 2024 gaan we wel de rekening presenteren aan de linkse leerkrachten”.

Wij zullen ons door u niet laten afdreigen, mijnheer Van Grieken.

Rik Van De Walle

Er steeg een storm van reacties op sociale media op. Rik Van De Walle, rector van de UGent, roept mensen in het onderwijs op om zich niet te laten intimideren. “Wij zullen ons door u niet laten afdreigen, mijnheer Van Grieken.” Luc Sels, rector van de KU Leuven, noemde de uitspraken “onwaarschijnlijk”. Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) vindt het niet kunnen dat mensen bedreigd worden omwille van politieke oriëntatie.

Linkse hysterie

Van Grieken noemt de reacties dan weer “linkse hysterie”. Met zijn uitspraak over de rekening presenteren verwijst hij naar de volgende verkiezingen. “Ik klaag enkel aan dat het onderwijs geschaad wordt door linkse leerkrachten die hun politieke agenda opdringen aan minderjarigen. In 2024 behalen wij een klinkende overwinning en presenteren ze zo de rekening.  Ik pleit niet voor een beroepsverbod. Leerkrachten moeten trouw zijn aan hun taak en dat is kennisoverdracht. Wanneer volwassen mannen en vrouwen hun gezagspositie misbruiken om een politieke agenda aan minderjarigen op te dringen, dan gaan ze hun boekje te buiten en moet er een gesprek gevoerd worden met die mensen.  Ik pleit voor neutraliteit in het onderwijs. Dat is toch niet wereldschokkend. Ik snap de heisa compleet niet. Het toont de lange tenen van linkse leerkrachten.”

Ik heb zelf nog als jon­ge­ren­voor­zit­ter de campagne Stop Linkse Taal in ons Klaslokaal gelanceerd.

Tom Van Grieken

Kliklijn

Vlaams Belang Jongeren riepen intussen op Twitter ook op om ‘linkse taal in ons klaslokaal” te melden via een contactformulier op hun website. “Ik denk dat die campagne al lang loopt en nu vanonder het stof is gehaald. Ik heb zelf nog als jongerenvoorzitter de campagne Stop Linkse Taal in ons Klaslokaal gelanceerd. Het is een terugkerend probleem. Dat je ook een filmpje kan uploaden, zal te maken hebben met het verzamelen van bewijsmateriaal. Dat is niet mijn oproep. Daarvoor moet u bij Vlaams Belang Jongeren zijn”, aldus nog Van Grieken.

“Dat meldpunt is niet nieuw, het was nog een initiatief van mijn voorganger”, reageert jongerenvoorzitter Filip Brusselmans. “Na de commotie die ontstond over het filmpje van Tom Van Grieken leek het me goed het meldpunt nog eens onder de aandacht te brengen.” Of er veel reacties binnenkomen? “U moet zich daar geen grote proporties bij voorstellen. Het is niet dat er dagelijks binnenkomen. Als er een melding komt die serieus te noemen is, dan neem ik contact op met de directie. Dat leidt tot een dialoog en in 99 procent van de gevallen is de kous daarmee af. Het is niet dat wij namen van stoute leerkrachten bijhouden in een zwarte lijst en dat ik met een riek achter die mensen zou aangaan.”

Intimiderend

De reacties op sociale media waren scherp. “Gestapo-praktijken van het eerste uur”, tweette Vooruit-fractieleider Hannelore Goeman. Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, stelde: “Enerzijds zogezegd strijden voor de vrije meningsuiting en tegen censuur, anderzijds een #kliklijn lanceren die jongeren aanleert om te klikken wanneer een leerkracht een mening heeft. Vlaams Belang kan dat.”

Dat leerlingen hun leerkrachten zouden filmen en verklikken bij Vlaams Belang is voor politicoloog Dave Sinardet (UAntwerpen) een brug te ver. “Dat is toch zwaar intimiderend voor een leerkrachtenkorps dat het al moeilijk genoeg heeft. Bij Vlaams Belang bestaat de perceptie dat de onderwijswereld geïnfiltreerd is door links en dat daar dringend iets aan gedaan moet worden. Het past in een lange traditie, want in 1989 deelde Filip Dewinter al pamfletten uit aan de schoolpoorten om ‘progressieve’ leraars aan te geven”. In 2004 openden de Vlaams Blok Jongeren op hun website “een meldpunt voor mensen die leerkrachten willen aanklagen die het Vlaams Blok in een slecht daglicht stellen”. De naam en het adres van de school, de gevolgde richting en de naam van de geviseerde leerkracht konden worden ingevuld op een speciaal formulier.

Privacy

Tom Van Grieken stelt het grondwettelijk recht op onderwijs in vraag, meent Sinardet. “En dat is toch wel problematisch. Het bewijst dat de partij niet veranderd is, in tegenstelling tot wat sommigen zeggen, dat het nu allemaal wat softer zou zijn. Als Van Grieken probeert om VB salonfähig te maken voor de verkiezingen van 2024, dan is dit toch niet de juiste manier. Maar wellicht zal ook dit in 2024 alweer vergeten zijn.”

Filip Brusselmans vindt niet dat leerkrachten zich geïntimideerd moeten voelen dat ze gefilmd kunnen worden: “U draait de rollen om. Zijn de leerlingen niet de slachtoffers, als leerkrachten de lijn overschrijden met politieke indoctrinatie?”

Leerkrachten die worden gefilmd, kunnen een klacht indienen wegens schending van de privacy. De Gegevensbeschermingsautoriteit kan zich dan uitspreken over de zaak. 

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) reageerde intussen ook op Twitter: “Denk dat je vandaag toch puntje gescoord hebt bij Poetin. Bij taliban ook. Minder bij leerkrachten, van welke gezindte dan ook”. Lieven Boeven, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs, reageerde ook op Twitter: “De vrijheid van onderwijs is een steunpilaar van een open Vlaamse samenleving, precies omdat ze het werk van scholen en leraren beschermt tegen de politieke willekeur van de dag. Laten we die vrijheid op 1 september vooral blijven vieren!”

Lees ook:

ONZE OPINIE. Als het zo verder gaat, is de vraag niet of er straks een linkse leerkracht voor de klas staat, maar of er tout court nog één staat (+)

Ophef rond filmpje van Tom Van Grieken over “linkse leerkrachten”, ook ‘kliklijn’ van Vlaams Belang Jongeren krijgt kritiek

Conner Rousseau over TikTok-filmpje Van Grieken: “Leerkrachten ‘de rekening presenteren’ is puur haatzaaien, heel gevaarlijk”