Voorzitter Jong Open Vld openhartig over polyamorie: “Als we samen zijn, kust Len zowel mij als Lucas. Seks beleven we apart”

Een relatie met niet één, maar twee of zelfs meerdere partners, die op hun beurt ook een lief hebben: het is het dagelijks leven van Hans Maes (28), voorzitter van Jong VLD. Polyamorie heet het, en het geeft hem de kans emotioneel en seksueel vrank en vrij te zijn. "Maar ik zie beide vrouwen even graag."
Hans Maes (r.), voorzitter van Jong VLD, is samen met twee verschillende vrouwen. Met Len (m.) vormt hij al zes jaar een koppel. En sinds twee jaar is zij ook samen met Lucas (l.), Hans' beste vriend. ©VRT

Voor de goede orde: Hans is hetero. Hij heeft twee relaties, met twee verschillende vrouwen, van wie eentje ook nog een relatie heeft met een andere man - Hans' beste vriend, overigens. Maar allemaal samen kruipen ze nooit in bed. Volgt u nog? Wel, het ging zo: Hans en Len zijn al zes jaar een koppel. Van in het begin was het duidelijk dat ze een 'open' relatie ambieerden - Hans reed in een vorige relatie al eens een scheve schaats. Ze deelden het bed dus weleens met een andere persoon, maar waren daar eerlijk over en liefde kwam daar nooit bij kijken. Tot Len twee jaar geleden verliefd werd op Lucas. 

"Hem ken ik al van in het middelbaar, langer dan ik Len ken", zegt Hans nuchter. "Ze waren wel wat bang om ervoor uit te komen. Maar voor mij was die relatie meteen oké. Zolang er open over gepraat wordt, vind ik dat geen bedrog." Zowat rond dezelfde tijd leerde ook Hans een vrouw kennen, met wie hij een relatie begon. Officieel is hij dus polyamoreus, een relatievorm waarin ongeveer 0,7% van de bevolking zich kan vinden. Uitzonderlijk dus, dat ze komende dinsdag zullen spreken in het Eén-programma 'Durf te vragen'. Zelf noemt Hans polyamorie een "manier van samenleven waarin je van meerdere mensen tegelijk kan houden en daarmee een relatie onderhoudt". Iedereen weet het dus van iedereen, al zijn Lucas en Hans' andere vriendin niét polyamoreus.

'Minder man'

Tot daar het organigram. Want Hans is niet alleen nationaal voorzitter van Jong VLD, maar ook medewerker van fractieleider Willem-Frederik Schiltz. "Mijn collega's zijn op de hoogte. En veel mensen in de partij met wie ik dezelfde visie deel, kunnen volgen. We zijn liberalen, hé. (lacht) De kans is groot dat er nu negatieve reacties volgen. Nu al hoor ik dat ik minder man ben omdat ik mijn vriendin deel, of dat ik bij twee vrouwen ben omwille van het lichamelijke. Onze moderne samenleving is heel erg gericht op monogamie, maar dat is toch maar één manier om de maatschappij in te delen?"

Is het dan zo simpel als zijn 'vrouw delen'? "We moeten heel wat afspraken maken, natuurlijk. De ene nacht slapen Len en ik samen, de andere nacht zijn we bij onze andere partners. Het gebeurt vaak dat we met drie op stap zijn, koken of een serietje kijken. Voor al die afspraken hebben we met drie zelfs een WhatsAppgroepje, 'All you need is love'. (lacht) Toepasselijk. Met vier uitgaan ligt moeilijker, omwille van de agenda's. Daarom is een extra partner moeilijk. Momenteel heb ik daar ook geen nood aan." Hans legt uit wat beide relaties voor hem betekenen. "Ik zie beide vrouwen heel graag. Maar elke relatie wordt anders ingevuld. Met de ene vrouw kan ik diepgaand over politiek praten, in de andere relatie is een etentje belangrijker. De twee vervolledigen mij, op seksueel en emotioneel vlak. Noem het een vorm van mentale rust. En van jaloezie is geen sprake: Len en ik beseften dat jaloezie gebaseerd is op wantrouwen, en wij vertrouwen elkaar. Lucas wil Len ook helemaal niet afpakken. Onze band is zelfs versterkt."

Trouwen en kinderen

"Als we samen zijn, kust Len zowel mij als Lucas", legt Hans verder uit. "Seks beleven we apart, en dan moet er dus iemand naar huis. Daarna spreken we er ook niet meer over: dat behoort tot de intieme sfeer van de ene of andere relatie. We hebben goede afspraken, ook wat veiligheid betreft." Toch botsen Hans en zijn partners voor de toekomst op heel wat wettelijke muren. "We praten over trouwen en kinderen, maar zolang de wet dat niet toelaat, is dat niet mogelijk. Als we trouwen, staat één relatie sowieso meer op de voorgrond dan de andere, en dat willen we niet. Wat ik met Len heb, is niet mijn 'basisrelatie', of zo. Dat zou alleen maar ongezond zijn voor mijn andere relatie."