Wordt het nu 20 of 42 graden volgende week?

In Nederland wordt het volgende week 42 graden maar misschien ook wel maar 20 graden, het hangt er maar van af welk weermodel je raadpleegt. Is het weer überhaupt wel meetbaar?
©Attila Volgyi

Het is niet de eerste keer dat de voorspellingen het bij het verkeerde eind hebben en je met een paraplu in de hand onder de stralende zon belandt. "Het Nederlandse weerbureau maakte in dit geval een communicatiefout", zegt David Dehenauw, weerman en hoofd van de weerdienst van het KMI"Wanneer we willen vooruitblikken op het weer van de komende dagen, dan worden de nodige berekeningen 50 keer herhaald zodat een zo accuraat mogelijke voorspelling kan worden gemaakt. Slechts een van die voorspellingen wees op hoge temperaturen tot 42 graden. Er is dus maar 2 procent kans op zo'n snikhete dag. Wanneer je dit resultaat communiceert aan de media, dan weet je dat dat uitvergroot zal worden."

'Er is maar 2 procent kans op een snikhete dag met tem­pe­ra­tu­ren tot 42 graden volgende week. Het Nederlandse weerbureau maakte hier een com­mu­ni­ca­tie­fout'

Weerman David Dehenauw, KMI

Volgens Dehenauw is de foutieve Nederlandse voorspelling geen voorbeeld. Weersvoorspellingen worden zelf steeds accurater, zegt Dehenauw: "Bij het KMI vergelijken wij zowel Amerikaanse, Britse, Franse als Duitse weermodellen, zodat tot we tot de meest betrouwbare voorspelling kunnen komen en eventuele foutjes makkelijk gecompenseerd kunnen worden. Het KMI zit niet op een eiland."

Dehenauw is er wel van overtuigd dat, ondanks de grote vooruitgang de voorbije 20 jaar, weersvoorspellingen de perfectie nooit zullen benaderen: "We zullen er altijd wel af en toe eens blijven naastzitten. Belangrijk is om hier zo open mogelijk over te zijn."